Посао у Немачкој

Посао у Немачкој

Ako govorite nemački jezik ili ste spremni da ga učite, završili ste školu ili fakultet za neko od traženih zanimanja i voleli biste da živite u jednoj od najbogatijih zemalja Evrope čija privreda trenutno beleži najnižu stopu nezaposlenosti i stalni ekonomski rast, onda je Nemačka pravi izbor za vas.

Ako se pitate odakle da počnete, u nastavku se nalazi pregled osnovnih informacija koje su vam neophodne kako biste napravili prvi korak.

Koja zanimanja se traže?

Trenutno su najtraženiji stručnjaci iz takozvanih MINT oblasti – matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika, zatim, lekari, farmaceuti, medicinski tehničari, negovateljice, negovatelji, terapeuti, a tražena su i različita zanimanja u ugostiteljstvu, kao i razni zanati poput bravara, varioca, montera, stolara… Osobe za negu starih lica su veoma tražene već godinama, kako u brojnim domovima i klinikama, tako i privatno. U nekim slučajevima klinike zainteresovanim kandidatima plaćaju školovanje i obezbeđuju praksu i smeštaj po povoljnoj ceni kako bi po završetku trogodišnjeg školovanja ostali da rade kod njih.

Ovo je odlična prilika za ljude koji se već bave ili žele da se bave ovakvim poslom, jer su plata i uslovi koji im se tamo nude neuporedivi sa onima u Srbiji. Među najtraženijim su medicinske sestre/tehničari iz Srbije su veoma traženi. 

Kada je reč o zaposlenju u Nemačkoj, često se pominje takozvana „pozitivna“ ili „bela“ lista. Ovo je zvanični spisak koji izdaje nemačka Nacionalna služba za zapošljavanje i predstavlja pregled zanimanja i radnih mesta za koja je prihvatljivo da se popunjavaju stranim kandidatima. To su zanimanja u kojima nedostaje domaća radna snaga pa su strani državljani dobrodošli da za njih konkurišu ukoliko žele da žive i rade u Nemačkoj. Lista se ažurira dva puta godišnje i, ukoliko se Vaše zanimanje nalazi na ovoj listi, mnogo lakše ćete dobiti posao i dozvolu za boravak i rad.


Da li treba da nostrifikujem diplomu?

Bez obzira da li se vaše zanimanje nalazi na pozitivnoj listi, ukoliko planirate da tražite posao u Nemačkoj prvo treba da proverite da li je u ovoj državi Vaša diploma priznata, odnosno, da li stečena kvalifikacija odgovara nemačkoj kvalifikaciji ili je potrebno izvršiti nostrifikaciju.Baze podataka ANABIN, na adresi www.anabin.kmk.org možete naći informaciju da li je vaša diploma uporediva sa nemačkom i da li je visokoškolska ustanova koju ste završili priznata.

Kada budete podnosili zahtev za radnu vizu biće potrebno da odštampate ovu informaciju sa portala i priložite je uz zahtev.Ako se vaša diploma, odnosno visokoškolska ustanova koju ste završili ne nalazi u pomenutoj bazi podataka, potrebno je pokrenuti postupak nostrifikacije kod ZAB, Centralne službe za obrazovanje u inostranstvu (Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen).Ukoliko posedujete visoko obrazovanje i imate dovoljno sredstava da sebe izdržavate za vreme boravka u Nemačkoj, možete dobiti i vizu za traženje posla.

Međutim, najbolja opcija je da prvo nađete posao pa da zatim, na osnovu potpisanog ugovora sa poslodavcem, podnesete zahtev za radnu vizu.

Kako?U Nemačkoj je već godinama uobičajena praksa da se posao traži preko interneta, slanjem on-line prijava. Stoga je najkraći put registracija na sajtu www.posaonadlanu.net i pregledati poslove koji su Vam interesantni. Na ovoj platformi koja za cilj ima spajanje zainteresovanih kandidata sa Ex YU prostora i kompanija iz Zapadne Evrope naći ćete veliki broj poslova i skratiti sebi put do ostvarenja cilja.

Na internetu se mogu pronaći i agencije koje posluju na teritoriji SR Nemačke i odatle posreduju i pomažu zainteresovanima sa naših prostora da se zaposle i pronađu smeštaj – njih nema u srpskom registru, ali ih možete potražiti ovde www.posaonadlanu.net

Na Facebook-u postoje grupe i stranice sa temom iseljenja i pronalaženja posla u inostranstvu gde se mogu naći razni oglasi, saveti i iskustva. Na nekima od ovih stranica ima zaista korisnih informacija, ali budite oprezni kada su u pitanju ponude, svaku informaciju dobro proverite i nikako ne uplaćujte nekome novac za usluge posredovanja.

sr_RSSerbian